Pionowa farma w Singapurze sukcesem finansowym

Sky Green to pionowa farma – warzywny ogród miejski sprawdzający się w realiach ściśle miejskich i otoczeniu intensywnej zabudowy. Jego głównym założeniem jest produkcja świeżych warzyw na lokalny rynek, przy minimalnych nakładach energii, przestrzeni i wody.

W Singapurze bardziej można szafować pieniędzmi niż przestrzenią, a skoro nie można w bok, to trzeba do góry. Ten pionowy system, to coś w rodzaju szklarni, dorównującej wysokością 3 kondygnacyjnym budynkom (ok. 9m), gdzie warzywa liściaste mogą być uprawiane przez cały rok – czemu oczywiście sprzyja również tamtejszy klimat.

Tylko 7% lokalnej konsumpcji zaspokajają lokalnie uprawiane warzywa, a popyt na nie zdecydowanie przewyższa podaż. Singapurczycy cenią sobie nie tylko świeżość, ale i bezpieczeństwo żywności wyprodukowanej przy użyciu dobrej praktyki rolniczej będącej pod nadzorem ostrych norm Agri-Food & Veterinary Authority of Singapore.

Sky Green nie jest pierwszym tego typu pionowym ogrodem, ale jako pierwszy wykorzystuje niskoemisyjny system opatentowanej technologii hydraulicznej, do zasilania obrotu wieży umożliwiającej jak najlepsze nasłonecznienie roślin. W bardzo oszczędnym systemie zasilania upraw wodą zastosowana jest innowacyjna metoda zalewania, która jednocześnie umożliwia jej recykling. Wszystkie odpady organiczne są kompostowane, w celu zapewnienia korzystania z wysokiej jakości nawozu.

System drogi i ambitny, który jednak miał szczęście powstać tam gdzie świadomość jest wysoka, potrzeby duże i nie mniejsze możliwości. Aha, a kupić można oprócz szpinaku i sałaty Nai Bai, Gai Lan a nawet Kang Kong.

Za: Treehugger

Zobacz również:

-->