Danie z ziemniaków i soi

Biodegradowalne sztućce ze skrobi ziemniaczanej

Nie brzmi zbyt smakowicie, prawda? Na szczęście chodzi o to, że z pomocą ziemniaków i soi można zjeść każde danie. Są to bowiem składniki używane do produkcji jednorazowych sztućców, które rozkładają się naturalnie już po 180 dniach.

Sztućce SpudWare w 80% składają się ze skrobi ziemniaczanej a w 20% z oleju sojowego. Z tego samego materiału można oczywiście robić pozostałe przybory niezbędne do spożywania potraw – talerze, kubeczki, miseczki… Są odporne na wysokie temperatury a na dodatek wszystko można myć i używać wielokrotnie, choć pewnie tylko do czasu. Potem najlepiej schować naczynka i sztućce do domowego kompostownika.

Te ziemniaczano-sojowe produkty można dostać na przykład w Vegware (Wielka Brytania). Paczka 1000 sztuk widelców, noży lub łyżek kosztuje tam w przeliczeniu około 150 złotych (15 groszy za sztukę). SpudWare, za Inhabitat.

Zobacz również:

-->