Danie z ziemniaków i soi

Biodegradowalne sztućce ze skrobi ziemniaczanej

Nie brzmi zbyt smakowicie, prawda? Na szczęście chodzi o to, że z pomocą ziemniaków i soi można zjeść każde danie. Są to bowiem składniki używane do produkcji jednorazowych sztućców, które rozkładają się naturalnie już po 180 dniach.

Sztućce SpudWare w 80% składają się ze skrobi ziemniaczanej a w 20% z oleju sojowego. Z tego samego materiału można oczywiście robić pozostałe przybory niezbędne do spożywania potraw – talerze, kubeczki, miseczki… Są odporne na wysokie temperatury a na dodatek wszystko można myć i używać wielokrotnie, choć pewnie tylko do czasu. Potem najlepiej schować naczynka i sztućce do domowego kompostownika.

Te ziemniaczano-sojowe produkty można dostać na przykład w Vegware (Wielka Brytania). Paczka 1000 sztuk widelców, noży lub łyżek kosztuje tam w przeliczeniu około 150 złotych (15 groszy za sztukę). SpudWare, za Inhabitat.

Zobacz również:

4 Responses to Danie z ziemniaków i soi

  1. sonic 19 października 2007 at 00:44

    Takie cóś mile widziane by było w naszych restauracjach zamiast feee.. plastików, tymbadziej że cena jest przystępna.

  2. Jagoda 20 października 2007 at 01:21

    super sprawa!
    podoba mnie się ta koncepcja:)

  3. murzynek1985 4 grudnia 2007 at 23:57

    takie wynalazki niesamowicie nakrecaja mnie do dzialania na rzecz ekologii!!:)

  4. zielony 17 sierpnia 2009 at 21:57

    Poza kometowaniem tutaj proponuję przekonywać do wprowadzania takich zestawów przez firmy, jak ktoś z czytających je odwiedza i kupuje plastikowe śmieci-sztućce i tacki. CZas najwyższy brać odpowiedzialnośćza swoje śmieci.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>