Nie brzmi zbyt smakowicie, prawda? Na szczęście chodzi o to, że z pomocą ziemniaków i soi można zjeść każde danie. Są to bowiem składniki używane do produkcji jednorazowych sztućców, które rozkładają się naturalnie już po 180 dniach.
Sztućce SpudWare w 80% składają się ze skrobi ziemniaczanej a w 20% z oleju sojowego. Z tego samego materiału można oczywiście robić pozostałe przybory niezbędne do spożywania potraw – talerze, kubeczki, miseczki… Są odporne na wysokie temperatury a na dodatek wszystko można myć i używać wielokrotnie, choć pewnie tylko do czasu. Potem najlepiej schować naczynka i sztućce do domowego kompostownika.
Te ziemniaczano-sojowe produkty można dostać na przykład w Vegware (Wielka Brytania). Paczka 1000 sztuk widelców, noży lub łyżek kosztuje tam w przeliczeniu około 150 złotych (15 groszy za sztukę). SpudWare, za Inhabitat.
4 thoughts on “Danie z ziemniaków i soi”
sonic
(19 października 2007 - 00:44)Takie cóś mile widziane by było w naszych restauracjach zamiast feee.. plastików, tymbadziej że cena jest przystępna.
Jagoda
(20 października 2007 - 01:21)super sprawa!
podoba mnie się ta koncepcja:)
murzynek1985
(4 grudnia 2007 - 23:57)takie wynalazki niesamowicie nakrecaja mnie do dzialania na rzecz ekologii!!:)
zielony
(17 sierpnia 2009 - 21:57)Poza kometowaniem tutaj proponuję przekonywać do wprowadzania takich zestawów przez firmy, jak ktoś z czytających je odwiedza i kupuje plastikowe śmieci-sztućce i tacki. CZas najwyższy brać odpowiedzialnośćza swoje śmieci.