Danie z ziemniaków i soi

Biodegradowalne sztućce ze skrobi ziemniaczanej

Nie brzmi zbyt smakowicie, prawda? Na szczęście chodzi o to, że z pomocą ziemniaków i soi można zjeść każde danie. Są to bowiem składniki używane do produkcji jednorazowych sztućców, które rozkładają się naturalnie już po 180 dniach.

Sztućce SpudWare w 80% składają się ze skrobi ziemniaczanej a w 20% z oleju sojowego. Z tego samego materiału można oczywiście robić pozostałe przybory niezbędne do spożywania potraw – talerze, kubeczki, miseczki… Są odporne na wysokie temperatury a na dodatek wszystko można myć i używać wielokrotnie, choć pewnie tylko do czasu. Potem najlepiej schować naczynka i sztućce do domowego kompostownika.

Te ziemniaczano-sojowe produkty można dostać na przykład w Vegware (Wielka Brytania). Paczka 1000 sztuk widelców, noży lub łyżek kosztuje tam w przeliczeniu około 150 złotych (15 groszy za sztukę). SpudWare, za Inhabitat.

Zobacz również:

4 thoughts on “Danie z ziemniaków i soi

    sonic

    (19 października 2007 - 00:44)

    Takie cóś mile widziane by było w naszych restauracjach zamiast feee.. plastików, tymbadziej że cena jest przystępna.

    Jagoda

    (20 października 2007 - 01:21)

    super sprawa!
    podoba mnie się ta koncepcja:)

    murzynek1985

    (4 grudnia 2007 - 23:57)

    takie wynalazki niesamowicie nakrecaja mnie do dzialania na rzecz ekologii!!:)

    zielony

    (17 sierpnia 2009 - 21:57)

    Poza kometowaniem tutaj proponuję przekonywać do wprowadzania takich zestawów przez firmy, jak ktoś z czytających je odwiedza i kupuje plastikowe śmieci-sztućce i tacki. CZas najwyższy brać odpowiedzialnośćza swoje śmieci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *