Zadbaj o to co pijesz

Zdjęcia prezentujące uprawianie kawy

Najczęściej troską o środowisko kierujemy się przy wyborze dóbr trwałego użytku – samochodu, telewizora, żarówki. Ale już dobierając nasze pożywienie, szczególnie to pochodzenia roślinnego, nie dbamy o to, w jaki sposób powstaje. Na szczęście zaczyna się to zmieniać, czego przykładem może być firma Green Mountain Coffee Roasters, która wprowadziła kilka lat temu do swojej sprzedaży kawę określaną mianem Fair Trade Organic.

Oczywiście zorientowani w temacie wiedzą, co to żywność organiczna. Jest ona wytwarzana w oparciu o naturalne sposoby uprawy, bez zastosowania chemicznych nawozów, pestycydów i mnóstwa innych szkodliwych dla środowiska substancji. Klasyczne plantacje kawy znane są z tego, że w trosce o wielkość plonów powodują erozję górskich stoków, zatruwają okoliczne zasoby wody i w dodatku wcale nie przyczyniają się do poprawy jakości życia osób pracujących na plantacjach.

Zdjęcia prezentujące uprawianie kawy

Dlatego firma Green Mountain postanowiła promować kawę powstającą na małych plantacjach, będących własnością lokalnych farmerów, a nie wielkich koncernów. Specjaliści dbają o to, by plantacja była prowadzona tak, aby raczej współgrała niż niszczyła miejscowy ekosystem – do nawożenia stosuje się kompost, drzewka sadzone są ręcznie, a szkodniki tępi się tak jak stonkę w latach 70tych – zbierając je z krzaków. Dodatkową zaletą takiego podejścia jest fakt, że dużo więcej pieniędzy ze sprzedaży kawy pozostaje w rękach lokalnej ludności – zamiast na środki chemiczne, farmerzy wydają je zatrudniając miejscowych. Warto też dodać, że część zysków firmy jest przeznaczana na wspieranie regionów, z których pochodzi kawa, poprzez budowę szkół lub szpitali.

Oczywiście kawa wytwarzana w ten sposób jest droższa od ‚przemysłowej’ konkurencji – ale podobno również smaczniejsza. A wielu klientów jest w stanie zapłacić dolara więcej za to, że ziarna zostały wyprodukowane z troską o środowisko i lokalną społeczność. Dla potwierdzenia sukcesu takiego podejścia – w 2005 roku sprzedaż kawy oznaczonej jako Fair Trade Organic wzrosła o 51%. Green Mountain Coffee Roasters za Business 2.0

Zobacz również:

  • Brak powiązanych tematów

2 thoughts on “Zadbaj o to co pijesz

    a.

    (21 stycznia 2007 - 22:28)

    Fair Trade znam – właśnie popijam herbatę (yerbamate & roibos ze skórką pomarańczy), lubie też kawę z Haiti.

    pozdrawiam
    a.

    KubaCh

    (21 stycznia 2007 - 22:35)

    A kupujesz w Polsce? Bo ja prawdę mówiąc nie znam sklepów z żywnością Fair Trade – możesz coś polecić?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *