Dłuższa świeżość warzyw i owoców

Świeże warzywa

Warzywa przechowywane w lodówce, kiedy zaczynają tracić świeżość, wydzielają etylen. Gaz ten przyspiesza proces gnicia. W zamkniętej lodówce pełnej warzyw stężenie etylenu może łatwo wzrosnąć, co prowadzi do tego, że nasze warzywa i owoce bardzo szybko tracą świeży wygląd i zapach. Okazauje się, że jest sposób aby temu zapobiec.

Świeże warzywa

E.G.G. To nic innego jak Ethylene Gas Guardian, czyli Strażnik Gazu Etylenowego. Zgodnie ze skrótem, urządzenie w kształcie przypomina jajko. W środku znajduje się saszetka z nadmanganianem potasu, który jest związany z zeolitem (bardzo porowaty minerał pochodzenia wulkanicznego). Dzięki dużej powierzchni czynnej, jedna saszetka wystarcza na około 3 miesiące. Po tym czasie w opakowaniu umieszczamy nową saszetkę, a tą zużytą możemy wyrzucić do ogódka lub doniczki. E.G.G. za TreeHugger.

Zobacz również:

  • Brak powiązanych tematów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *