Być może niektórzy z Was zetknęli się już z czymś podobnym – w niektórych barach i restauracjach potrawy wydawane są na talerzach z otrębów owsianych. Po skończonym posiłku talerz można albo zjeść, albo wyrzucić na kompost. Dzisiejszego pudełka jeść raczej nie polecamy, choć tak jak wspomniany talerz, rozłoży się on w kompostowniku (po maksymalnie dwóch miesiącach).
Pojemnik ten wytworzony jest z żywicy otrzymywanej ze skrobii kukurydzianej (tej samej, która posłużyła do wyprodukowania długopisów). W porównianiu do talerzy z otrębów ma zasadniczą zaletę – nie rozmięka i nie przecieka. Dostępnych jest wiele wielkości i kształtów – od małych (0,25l) kubeczków aż po prawie litrowe pudełka. Trzeba tylko pamiętać, że kukurydziane pojemniki mają niewielką odporność na wysokie temperatury – producent gwarantuje stabilność termiczną do nieco ponad 40 stopni Celsjusza. Pojemniki Deli, za Popgadget.