Obserwując wczoraj sześciolatkę z kuchennym nożem w ręku i sprecyzowanymi zamiarami względem papryki, zaczęłam się zastanawiać, czy to na pewno już ten wiek, w którym dziecko może zostać rzucone na głębokie wody sztuki kuchennej. I może właśnie gdzieś w tym właściwym miejscu – pomiędzy tasakiem, a plastikową łyżeczką, plasują się narzędzia zaprojektowane przez Bat Chen Grayevky.
Chewp to seria prostych przyborów kuchennych dla rodziców i ich dzieci, zaprojektowana z myślą o bezpiecznym wprowadzeniu dziecka w świat przygotowywania potraw i rozbudzeniu świadomego, zdrowego odżywiania. Narzędzia te mają dać możliwość zrealizowania wizji wspólnego gotowania, z założeniem wykorzystania składników najbardziej podstawowych. Zestaw jest uzupełniony towarzyszącą mu książką, która zawiera ciekawe informacje i ilustracje przekazujące wiadomości na temat składników odżywczych i zdrowej żywności.
Empiryczne obcowanie z owocami i warzywami potrafi przekonać dziecko do zmiany menu na zdrowsze lepiej, niż najmądrzejsze choćby wywody. Sprowokowanie dzieci do wymyślania nowych potraw, połączeń i – co może najważniejsze – danie im możliwości poznania w odpowiednim wieku różnych smaków, może pobudzić najbardziej zatwardziałe kubki smakowe. Może wtedy ośmiolatek nie będzie zdziwiony tym, że śliwka ma „taką” pestkę, a borówki rosną latem.
Za: Behance