To niesamowite, że ludzie wpadają na takie pomysły. System ogromnych słonecznych “luster” produkujących parę, na której gotuje się ryż i warzywa dla ponad 18 000 ludzi. Podgrzewana w tym systemie para wodna może osiągnąc temperaturę kilkuset st. C. To wystarczająco, żeby gotować jedzenie w dużych – 200 i 400 litrowych stalowych kotłach. Infrastruktura ta działa od kilku lat w indyjskim Radżastanie, w Akademii dla Lepszego Świata położonej 1300 m n.p.m. na górze Abu.
Cały system jest zaprojektowany tak, aby dało się ugotować 20 tys. posiłków dziennie, ale w okresie szczytowego promieniowania może ich być nawet ponad 38 tys.
Każde ze szklanych zwierciadeł koncentrujących promienie słoneczne, ma ponad 9 m2. W ogniskowej umieszczona jest duża puszka, w której wytwarza się para wodna – temperatura dochodzi tu nawet do 800 st. C. Powstająca para jest zbierana systemem rur i przekazywana do kotłów w kuchni. W okresie monsunowym (ok. 10 tygoni w roku) kuchnia nie zaprzestaje wydawania posiłków, ale jej działanie jest wspomagane wydajnym generatorem napędzanym silnikiem Diesla.
To bardzo budujący przykład efektywnego wykorzystania energii słonecznej na dużą skalę, z zastosowaniem stosunkowo prostej technologii, niedrogiej w utrzymaniu i z wykorzystaniem lokalnie dostępnych materiałów.
Za: Treehugger, więcej na ten temat można znaleźć: Brahma Kumaris, Scheffler Reflector (szczegóły techniczne), Solar cooking