Sos z recyklingu

Sos z recyklingu

Zupa pomidorowa powstaje zawsze na wywarze z jarzyn. Oprócz obowiązkowej marchewki jest tam cebula, seler, kawałek kapusty zwykłej albo pekińskiej i por. Ponieważ zupę wszyscy preferują w formie względnie płynnej, na dnie garnka zazwyczaj pozostaje góra warzyw i odrobina pomidorowego płynu. Co robi moja mama? Bierze mikser do ręki i robi … drugie danie. Po zmiksowaniu tego wszystkiego i ewentualnym dodaniu ziół prowansalskich, czy dodatkowej ilości sosu pomidorowego, powstaje super smaczy i dietetyczny sos do makaronu.

Człowiek chowany na takim sosie, już zawsze z lekką zgrozą będzie patrzył na tych, którzy warzywa “pozupne” po prostu wyrzucają.

Więcej o tym, co można zrobić z warzywami – Puszkkka.

Zobacz również:

1 thought on “Sos z recyklingu

    dredhed

    (2 lipca 2008 - 00:38)

    albo zwyczajnie wystaczy wszystko od początku zmixować i wychodzi przepyszna zupa-krem. w ten sposób od razu wiemy, że nic się nie zmarnuje. polecam eksperymentowanie w taki sposób z różnego typu zupami, które jemy, jak np. barszcz, zupy z grochu, soczewicy, poprostu warzywne, ziemniaczane, itp.
    pycha. polecam,
    vegekucharz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *